gezonde relatie

Anton Philips (89): ‘Ik leer mensen een gezonde relatie te hebben’. Hij wilde van jongs af aan de wereld beter maken en mensen helpen gelukkiger te zijn. Sinds kort is hij relatietherapeut, hij kijkt ernaar uit stellen te helpen in de liefde. „Het gevoel van anderen raakt me.”

NRC interviewde Anton Philips over zijn nieuwe rol als relatietherapeut. Hij vertelt open over zijn eigen ervaring en hoe hij misschien had kunnen voorkomen dat zijn eerste huwelijk eindigde in een scheiding.

… Had hij wat hij daar toen leerde eerder geweten, dan was zijn éérste huwelijk, met de moeder van zijn drie kinderen, misschien niet geëindigd in een scheiding.

„Ik kwam erover te denken dat echtscheiden zo normaal geworden is in Nederland en wat er nou gedaan kon worden om dat te voorkomen. Hoe kun je mensen leren een gezonde relatie te hebben?” Al die ongelukkige volwassenen, al die kinderen die opgroeien in gebroken gezinnen, alle kosten en gedoe die het voor de samenleving betekent. „Het bracht me in herinnering dat ik jaren geleden met mijn tweede echtgenote een workshop heb gevolgd. We gingen er speciaal voor naar Duitsland. Het was een methode om relaties te verbeteren, en dat heeft veel voor ons betekend.” Hij ontdekte er dat de dynamiek tussen hem en zijn echtgenote dezelfde was als tussen hem en zijn moeder vroeger. „Mijn echtgenote had een kort lontje, dus ik liep op eieren om te voorkomen dat ze kwaad werd. Mijn moeder kon ook behoorlijk boos zijn. Ik ook, maar mijn moeder wilde niet dat ik overnam wat zij zag als haar zwakte. Dus onderdrukte ik mijn boosheid, en vervolgens al mijn gevoelens.” Had hij wat hij daar toen leerde eerder geweten, dan was zijn éérste huwelijk, met de moeder van zijn drie kinderen, misschien niet geëindigd in een scheiding.

Het idee dat je altijd iets kunt doen wat de situatie beter maakt, dat emotioneert me.

Wil jij ook een stap zetten naar een meer gezonde relatie? Meld je aan voor een ME&WE relatieweekend.

Foto door cottonbro via Pexels

Dialoogvragen
  • Wat heb jij van vroeger thuis meegenomen in je relatie?
  • Hoe voel je je daarbij?