dialoogvraag beelden luisteren aan muur

Als je goed wilt luisteren moet je aandacht, liefde en moeite geven. Schrijven helpt bij dit luisteren. Je valt elkaar niet in de rede tijdens het schrijven. En omdat je afspreekt elkaars brieven om beurten te lezen, kun je jezelf makkelijker even opzij zetten als de ander centraal staat.

Je kiest er bewust voor om naar de ander te vragen en je parkeert wat dit met jou doet.

Je luistert met complimenten (wat fijn dat je dit met mij wilt delen), door gevoelens te benoemen ( je klinkt verdrietig), je luistert naar lichaamstaal (ik zie dat je trilt), door zorgvuldig te vragen (klopt dit? vertel eens meer?), door zonder oordeel je liefde te delen (ik wil van je houden).

Door het luisteren en doorvragen komt de ander tevoorschijn. Als jij zo naar elkaar kunt luisteren, ontmoet je elkaar op onbekend terrein. Je ontdekt je lief.

Dialoogvragen

Op welk moment in deze week voelde ik dat jij echt naar mij luisterde? Wat beleef ik als ik daaraan terug denk?