Ontdek je lief

Ontdek je lief. Wat een lastig thema om een column over te schrijven. Ik kijk even in het woordenboek, hopelijk geeft dat wat houvast.

Ontdekken: 1) iets vinden dat verborgen is.

Op de middelbare school ontdek ik mijn lief. Ik kijk graag naar haar en hoe meer ik naar haar kijk, hoe meer moois ik ontdek: haar bruine ogen, haar lach, haar vingers en haar tanden. Gelukkig voor mij ontdekt zij ook lieve dingen aan mij (alhoewel ik zelf minder tevreden ben met mijn oren).

Ontdekken: 2) blootleggen.

Later is er meer tijd en ruimte voor dit aspect van ontdekken. Het bed werd ‘ontdek(-bed)’t; ik ontkleedde mijn lief en zij ontkleedde mij (volgens mij in willekeurige volgorde) en zo ontdekten wij elkaar als geliefden.

Ontdekken: 3) onthullen, te weten komen.

Maar in de liefde ontdek je nog meer: naast de mooie kanten zijn er ook dingen waar je minder blij mee bent. En sommige onthullingen zijn pijnlijk. Ik erger me aan bepaalde gewoontes van mijn lief, en wanneer bepaalde eigenschappen van mij aan het licht komen, schaam ik me en ben ik soms bang dat ik mijn lief niet waard ben. Maar wanneer het lukt om daar over te praten en elkaar te begrijpen tot in de diepte van ons zijn, kan daar iets kwetsbaars en iets intiems ontstaan: ik mag er zijn voor haar, met de meeste eigenschappen en gewoontes.

En zo ontdek je steeds meer in en aan elkaar: wat een ontdekkingstocht die liefde.
Wat mij betreft duurt die een leven lang.

Kees Verduijn

Deze column verscheen in ons blad Ontmoeting.

Dialoogvragen

  • Welke aspecten van ontdekken herken jij in je relatie met je lief? Hoe voel ik mij bij mijn antwoord?
  • Soms komen er minder mooie kanten van jou aan het licht in de relatie. Hoe voel je je op dat moment en hoe ga je daar mee om?