Vol enthousiasme kwamen we thuis na het Marriage Encounter relatieweekend. Het lukte ons alleen niet om het schrijven, zoals we dat geleerd hadden in het weekend, vast te houden door de drukte van het gezinsleven en het werk. Daarom hebben we ons relatief snel aangemeld bij het brugprogramma om een stok achter de deur te hebben om te blijven schrijven. We zagen het daarnaast als een mooie kans, om te leren van stellen die al veel langer getrouwd zijn.

We hebben het brugprogramma als positief ervaren. Tijdens de bijeenkomsten was er veel ruimte voor rust, voor schrijven en voor uitwisseling tussen de partners. Ondanks dat we de andere deelnemers nog niet kenden, was er al vrij snel een sfeer van openheid, vertrouwen en kwetsbaarheid.

Stap voor stap zijn we door het proces heengeleid. De avonden worden stap voor stap opgebouwd, waardoor alleen de allerlaatste avond volledig in het teken stond van het voorlezen van de brieven en het bevragen vanuit de groep. De vragen vanuit de groep zijn waardevol. Echt vragen waar we met zijn tweeën niet op zouden zijn gekomen, maar die ons wel aan het denken hebben gezet.

Ook was het bijzonder om te merken hoe bepaalde thema’s in meerdere huwelijken een rol spelen, maar dan steeds weer vanuit een andere invalshoek. Dit helpt ook wel in het relativeren van eigen thema’s. We zijn niet de enigen. Ook is het een mooie manier om zo actief op zoek te blijven gaan naar je eigen en elkaars gevoelens.

Mariska en Rogier

Dialoogvragen
  • Na het relatieweekend verder gaan met het brugprogramma. Hoe is dat voor jou? Hoe voel je je daarbij?
  • Wat kan je weerhouden? Waar ben je bang voor?