vijf talen van de liefde
Als je partner Portugees spreekt en jij Nederlands, dan moet je extra moeite doen om elkaar te verstaan. Spreken jullie allebei Nederlands, dan ga je ervan uit dat je elkaar wel begrijpt. Toch is er grote kans dat je af en toe misverstanden hebt. Zo kan de ene partner liefde tonen door complimenten en waardering uit te spreken, terwijl de andere partner daar amper door geraakt wordt en verlangt naar een warme omhelzing.
Vijf talen van de liefde
Gary Chapman, een bekende relatietherapeut, merkte dat er tussen stellen vaak onbegrip is, omdat partners op verschillende manieren hun liefde uiten. Als je wilt laten merken dat je om elkaar geeft, doe je dat niet alleen met je woorden, maar ook met je gedrag en houding. Chapman onderscheidde vijf manieren, die hij de vijf talen van liefde noemde (www.5lovelanguages.com). De vijf liefdestalen zijn: cadeautjes geven, complimenten uitdelen, tijd en aandacht besteden aan je partner, hulpvaardig zijn en lichamelijke aanraking.
Waarschijnlijk heb je een voorkeur, jouw eigen taal. Dat hoeft niet de voorkeurstaal van je partner te zijn. Die moet dan extra moeite doen om jouw gedrag te begrijpen als uiting van liefde.
Test: wat is jouw taal?
Doe de test en ontdek wat jouw voorkeurstaal van de liefde is. Let daarbij ook op de taal waar je het laagste aantal punten haalde. Is dat jouw blinde vlek? Misschien wil je daar extra aandacht aan besteden in je communicatie.

Doe je liever een test op papier? Kijk dan hier.
Voor de on-line test hebben we gebruik gemaakt van de vragen uit deze test.

Jurkje
Deze week kwam Olaf thuis met een jurkje dat hij voor mij op de kop getikt had. Kijk eens, helemaal jouw stijl! zei hij trots. Zijn liefdestaal is cadeaus geven. Hij koopt regelmatig een roos voor mij. Zo weet ik dat hij aan mij denkt, ook als ik niet in de buurt ben. Nu ik bewust ben van zijn liefdestaal, kan ik dat beter begrijpen.
Mijn voorkeurstaal van liefde is hulpvaardigheid. Toen Olaf gisteren naar het werk ging, haalde ik Olafs fiets vast uit de schuur, en legde zijn spullen klaar bij de fietssleutel. Maar hulpvaardigheid is niet Olafs liefdestaal en hij zei: Ik heb toch geen haast? Hij verstaat mijn gedrag niet als blijk van liefde. Het is alsof ik in het Portugees tegen hem zeg: “Ik hou van je”.
We hebben er later over geschreven: Hoe voelde ik me vanmorgen? Uit onze brieven kwam naar voren wat het voor mij betekent om Olaf te helpen en hoe het voor Olaf is om hulp te krijgen. Ik verlang naar verbinding en hoop dat Olaf zegt dat hij van me houdt. Olaf voelt zich klein worden als hij hulp krijgt en vindt zijn zelfstandigheid en eigenwaarde belangrijk.
Dialoogvragen
  • Welke taal van de liefde heeft volgens de test mijn voorkeur?
  • Hoe heb ik vandaag of gisteren mijn liefde aan jou laten merken met die liefdestaal?
  • Wat deed ik en wat zei ik?
  • Hoe voelde ik mij?