koppel strand cocktail vakantie
1. Stel je vakantie uit
De ANWB-slogan “Ga uitgerust op vakantie” vond ik zo onlogisch: ik ga juist op vakantie om uit te rusten. Tot we vorig jaar niet op vrijdagavond weg konden. In plaats van na het werk direct in de auto te stappen, sliepen we zaterdagochtend uit, rommelden wat aan met inpakken en een boodschapje halen, en reden zondag superrelaxed weg. Niks vergeten deze keer en wat was het rustig onderweg! Een of twee dagen later vertrekken geeft een heel ander begin van je vakantie. En een goed begin is je halve vakantie.
2. Accepteer wat je niet kunt veranderen
Lawaaiige buren, regen, je zoon die zijn arm breekt: soms zit het tegen. Een mopperkwartiertje per dag helpt om je frustraties te uiten. En ga daarna verder met wat wél kan. Ga BBQ’en met die buren, maak een modderglijbaan, leer je zoon dammen. Blijf niet in de tegenslagen hangen. Ook voor vakantie geldt: het hoeft niet altijd perfect te zijn.
3. Doe iets voor jezelf
Veel ruzies tijdens de vakantie ontstaan door gebrek aan ruimte (letterlijk en figuurlijk). Ken je de film Hope Springs, over dat echtpaar met relatieproblemen?
Daar komt de doorbraak, nadat elk er een middag alleen op uit trekt. Neem ruimte en tijd voor jezelf (spreek meteen af wanneer de ander aan bod komt en jij op de kinderen past). Als je terugkomt van je mountainbike tocht, het terras of die speciale kerk, dan heb je iets te vertellen aan elkaar. Toon oprecht interesse. Het helpt als je er eerst over schrijft en je elkaar daarna vraagt naar de beleving.
4. Doe iets nieuws samen
Na de drukte van alledag heb je nu tijd voor elkaar. Toch kan het gebeuren dat het etentje uitloopt op irritaties (zit ze alweer selfies te maken? bestelt hij nu het duurste van de kaart?) en dat de geplande filmavond eindigt in teleurstelling (Wat een stomme comedy! Ik had gedacht dat we nu wel zouden gaan vrijen). Onderzoek toont aan dat je relatie een boost krijgt als je samen iets nieuws onderneemt. Dus ga steppen, probeer dat onbekende gerecht, beklim die berg. Praat erover met elkaar, over je verwachtingen, over je gevoelens, over wat belangrijk voor jou is.
5. Geef er een vervolg aan
Een vakantie kan je relatie niet goedmaken als je de rest van het jaar te weinig intiem contact hebt of te weinig gesprekken voert die er toe doen. Misschien heb je deze vakantie gemerkt hoe het is om echt tijd te hebben voor jezelf en voor elkaar. Wil je dit vaker? Denk je dat er meer mogelijk is in jullie relatie? Heb je een jaar of langer geleden een weekend gevolgd? Het weekend is helemaal vernieuwd. Dus in oktober en november is jullie kans voor een ME&WEekend, vol ontdekkingen.
Dialoogvragen
  • Hoe beleef ik de balans tussen tijd voor mezelf en tijd samen tijdens onze vakantie?
  • Met welke tip wil ik aan de slag?
  • Hoe voel ik me bij dit voornemen?