Elkaar ooit via wintersport leren kennen, inmiddels 6 jaar getrouwd met 2 jonge dochters. Hannah’s vader bleef ons maar vertellen hoe waardevol hij hun Marriage Encounter weekend vond, hoe hij zijn vrouw toen pas écht heeft leren kennen. “Zou dat nog steeds bestaan, joh?”

Mager 6-je

Zo af en toe dwingen wij onszelf wel om stil te staan. Reflectie op aspecten van ons leven samen. Het ouderschap en huishouden kregen een dikke 8. Maar onze eigenlijke relatie? Mager 6-je. Hmm, hier tekenden wij niet een leven lang voor. “Relatietherapie of … Marriage Encounter?” vroeg Hannah mij.

Dertig jaar geleden werd er veel geschreven, en met die ‘verwachting’ stapten wij het klooster binnen. Eerlijk gezegd keken wij er evenveel tegenop als dat wij benieuwd waren. Schrijven, dat deden wij in het begin van onze relatie weleens. Hoe zou dat nu zijn? Waarover dan? Echt met pen en papier?

Inhoudelijk zat er een goede opbouw in: van het kleine alledaagse naar echt rake onderwerpen. En dan blijkt dat het schrijven slechts een middel is, want het doel is verbinding. Nou, dat werkte! Tenminste, zolang wij maar over onze eigen gevoelens schreven — dat bleek al snel de enige echte voorwaarde voor ‘succes’.

Data nights starten met schrijverij

Wij zijn inmiddels een klein half jaar verder. En een flink aantal ‘date nights’, die wij tegenwoordig vaak starten met wat schrijverij. Goede gesprekken gegarandeerd!

Ook los van de inhoud, hebben wij erg genoten van het weekend. Top geregeld allemaal. Een fijne sfeer waarin openheid er vanaf spatte. Dat nodigt uit tot delen, natuurlijk. Voor ons ontzettend waardevol, heel erg bedankt!

Hannah en Jeroen Smit