“Waar begint liefde?” Met deze vraag opende ik de jaarlijkse strategiebijeenkomst met onze 3 belangrijkste IT leveranciers. Hoe zou jij deze vraag beantwoorden? Wat kenmerkt voor jou het begin van liefde?

Weg van liefde

De week hiervoor was ik begonnen in het boek “Weg van liefde” van Alain de Botton. Hij beschrijft hoe relaties in de 21ste eeuw kunnen standhouden. Het greep me direct. Alain beschrijft, als in een roman, hoe de relatie van Rabih uit Beiroet en Kirsten uit Schotland zich ontwikkelt. Wanneer ze pas getrouwd zijn, en zelfs nog vele jaren daarna, krijgen Rabih en Kirsten steeds weer dezelfde vraag: ‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?’  Een vraag die meestal gepaard gaat met speels enthousiasme.

Het verhaal wordt afgewisseld met beschouwingen en observaties over de liefde:

Het begin van een relatie krijgt zo onevenredig veel aandacht; voor de romanticus bevat het in geconcentreerde vorm alles wat liefde behelst. … Wat we doorgaans liefde noemen is niet meer dan het begin van een liefde.

Liefde begint, volgens Alain, pas echt zodra iemand besluit dat er niets op tegen is om jou voortdurend te zien. Zodra hij of zij de plechtige belofte met jou heeft uitgewisseld om elkaar levenslang ‘gevangen te houden’.

Hoe is het om een tijdje getrouwd te zijn?

Het is vreemd vinden Rabih en Kirsten, dat er zo zelden wordt gevraagd hoe het verder is gegaan nadat ze elkaar hadden ontmoet, alsof nieuwsgierigheid naar het ware verhaal van hun relatie niet gerechtvaardigd of de moeite waard zou zijn. Ze kregen nooit die ene vraag die hen werkelijk bezig houdt: ‘Hoe is het om een tijdje getrouwd te zijn?’

Definitie van een huwelijk

Tijdens de strategiebijeenkomst werd gegniffeld toen ik aankondigde dat ik een definitie van het huwelijk zou geven:

Het huwelijk: een optimistische, grootmoedige en ongelooflijk sympathieke gok die twee mensen wagen terwijl ze nog niet weten wie ze zijn of wie de ander is, en waar mee ze zich vastleggen voor een toekomst die ze zich niet kunnen voorstellen en waarin ze zich opzettelijk niet hebben verdiept.

Ik vertelde onze leveranciers dat je in deze definitie “twee mensen” kunt vervangen door “twee partijen” en dan een heel aardige definitie hebt van een contract, een zakelijke overeenkomst.

Wanneer ben je klaar voor het huwelijk?

Het boek is heel herkenbaar, veel van de gebeurtenissen rond Rabih en Kirsten lijken op wat wij hebben meegemaakt. Ik herken de worstelingen en de verwijdering die kan ontstaan. Pas als ze 16 jaar getrouwd zijn heeft Rabih het idee dat hij klaar is voor het huwelijk, ik had er wel 20 jaar voor nodig. Op de dag van de huwelijksceremonie was hij nog niet zover, maar in 16 jaar heeft hij een aantal lessen geleerd in de leerschool die huwelijk heet. Lees het boek als je deze lessen ook wil leren. Eén les zal ik verklappen. Rabih is klaar voor het huwelijk omdat hij de geijkte liefdesverhalen beu is en omdat de manier waarop liefde in films en romans wordt voorgesteld zelden overeenkomt met de dingen die hij nu uit eigen ervaring weet.

Rabih is klaar voor het huwelijk omdat hij de geijkte liefdesverhalen beu is

Dankzij Marriage Encounter heb ik meer van mijn gevoelens ontdekt. Ik word snel geraakt door een film. Boeken doen meestal wat minder met me, maar bij het laatste hoofdstuk van dit boek liepen de tranen over mijn wangen. Gelukkig kon ik me omdraaien en tegen mijn opnieuw ontdekte lief aankruipen.

En onze leveranciers? Leefden we nog lang en gelukkig met hen? De tijd zal het leren maar nog nooit gebeurde het zo vaak dat collega’s en leveranciers bij volgende ontmoetingen terugkwamen op mijn presentatie.

André Lensink

Weg van liefde – Alain de Botton

Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen – “en ze leefden nog lang en gelukkig.” Helaas, geen enkele relatie is zo simpel.

“Weg van liefde” onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden en wat ervoor nodig is om de liefde te behouden. Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont De Botton dat onze huidige romantische idealen ons veel schade kunnen berokkenen en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek. De conclusie is – zoals de personages in dit boek zullen ondervinden – dat langdurige liefde vooral een ‘vaardigheid’ is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken. “Weg van liefde” is een herkenbaar, verhelderend en hoopgevend verhaal over hoe een liefdesrelatie in de eenentwintigste eeuw kan standhouden en tot bloei kan komen.

Dialoogvragen
  • In hoeverre ben jij klaar voor het huwelijk of een vaste relatie?
  • Welke lessen moest of moet je leren?
  • Hoe voel je je hier bij?