Vrijheid in je relatie
Geluksvogel

Ik voel me een geluksvogel. Nú te leven op dít plekje op de aardbol. Ik ren op een rustig weggetje, aan weerszijde wuiven de kikkerbloemen me toe. Enkel vogelgeluiden en in de verte hoor ik een trein. Ik hoef niet bang te zijn voor een naderende bommenwerper of om gedeporteerd te worden naar een vernietigingskamp. Ik leef in vrijheid, kan veilig over straat en bepaal voor een groot deel mijn eigen dagindeling. Mijn vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar de wapperende Nederlandse vlaggen herinneren mij vandaag eraan dat vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is.

Door de coronamaatregelen ervaar ik nu maar een fractie van de vrijheidsberoving die onze (groot)ouders hebben meegemaakt tijdens de oorlog. Minder naar buiten, maar ik hoef niet te schuilen in een trapkast. Niet uitgebreid boodschappen doen, maar ik heb geen honger. Ik vind het best lastig om mijn draai te vinden op mijn werk, nu mijn werkzaamheden zijn aangepast. Maar ik word niet gerekruteerd voor dwangarbeid.

Ik mis mijn sociale contacten, maar ik beschik over Skype en Zoom en mijn kaartjes worden de volgende dag bezorgd door de postbode.

Vrijheid betekent óók dat ik er mag zijn zoals ik ben

Maar ja, wie ben ik? Een zorgzame vrouw die verlangt naar oprechte aandacht en liefde. Iemand die zich regelmatig onzeker voelt, bang om anderen teleur te stellen, bang voor veroordeling en afwijzing. Angsten die deze vrijheid in de weg staan. Het ontdekken hiervan was en is een hele zoektocht door een jungle van afkomst, karaktereigenschappen, opvoeding en het loslaten van negatieve ervaringen en gedragspatronen. Ontdekken is één, er wat mee doen is twee. Dat gaat met vallen en opstaan, maar het proeven van die vrijheid smaakt naar meer.

Ik maakte me zorgen over het uitblijven van een reactie van een vriendin en uitte dit naar Klaas. Hij wimpelde dit niet af, maar vroeg me: “Waar ben je bang voor?”. Bezig zijn met wat anderen van mij vinden, berooft mij van mijn vrijheid te zijn wie ik ben. Al pratend hierover keek ik de angst recht in de ogen en hervond mijn vrijheid.

Na een lange werkdag vind ik het heerlijk om op de bank te ploffen achter de tv. “Kom je ook kijken? Je zult ook wel moe zijn.” Klaas: “Ja ik ben het ook zat, maar ik wil nog een paar klusjes doen.” Terwijl ik me schuldig en lui voelde, vroeg Klaas zich af of ik niets beter te doen had. Dit kwam boven water toen we hierover onze gedachten en gevoelens deelden. We ontdekten dat we op een verschillende manier onze accu’s opladen en dat was eigenlijk wel oké.

Vrijheid binnen onze relatie betekent dat we elkaars verschillen respecteren en elkaar de ruimte geven om onszelf te mogen zijn. Leve de vrijheid!

Pietje

Dialoogvragen
  • Wat betekent vrijheid voor jou?
  • Hoe ervaar jij de vrijheid binnen jullie relatie?