Hardlopen en idee

Twee bliepjes van mijn mobiel halen me uit mijn slaap. Mijn lief is blijkbaar al actief op Trello1). Na een onrustige nacht stap ik uit bed. Het is nog vroeg. Het regent niet, dus ik kan geen smoes bedenken om niet te gaan hardlopen. Moet mezelf een schop onder de kont geven en trek mijn sport outfit aan. Beneden is de tafel gedekt, kaarsjes branden.

Hardlopen

“Sorry, maar ik ga eerst hardlopen.” Met tegenzin trek ik mijn hardloop schoenen aan. “Wanneer ga jij weer eens hardlopen? Het is voor jou net zo belangrijk als voor mij, hoor! Trouwens, waarom ben je bezig met het jaarverslag terwijl we nog een hele waslijst hebben aan andere klusjes?” “Ik doe even iets waar ik zin heb, in plaats van wat ik zou moeten”, is zijn antwoord. Nukkig zeg ik dat ik ook geen zin heb om te gaan lopen en trek de voordeur achter me dicht.

Besef

De zon schijnt en er zijn geen hordes scholieren die met z’n drieën naast elkaar het voetpad opeisen. Na de eerste kilometer geef ik mijn weerstand op. Het eentonige ritme van het lopen zet mijn hoofd in ruststand en geheel onverwachts begin ik zelfs te genieten van de inspanning. Dan gaat er een luikje open en waait er een besef naar binnen… Wat was ik vanmorgen vreselijk onaardig tegen Klaas! In plaats van een liefdevol ‘goedemorgen’, strooide ik met commentaar en afkeuring. Ik krijg het warm en dat komt niet alleen van de fysieke inspanning! Ik schaam me. Ik had moeite met het opstarten van mijn dag en reageerde dit af op mijn lief. Zo oneerlijk…

Sorry zeggen

Ik baal van mezelf en na 5 kilometer weet ik wat mij te doen staat. Eerst het zweet afspoelen en dan schoorvoetend naar Klaas. “Het spijt me, dat ik vanmorgen zo onaardig tegen je deed. Sorry.” Hij was blij met mijn excuses. Mijn afkeurende opmerkingen hadden hem geraakt. Hij was blij dat ik erop terugkwam. Het voorkwam dat de ontstane kilte tussen ons, verder kon uitgroeien tot verwijdering. Met een dikke knuffel vierden we onze herwonnen nabijheid. Ik voel me trots op mijn sportieve inspanning én op mijn verrijkende zelfreflectie! Twee vliegen in één klap ☺

Pietje

1) Een web applicatie om projecten mee te managen.

Dialoogvragen
  • Hoe is het voor jou om er achter te komen dat je je partner hebt gekwetst?
  • Wat doe je dan en hoe voel je je daarbij?