Koning en koningin hebben spijt

Het is sterk dat de koning spijt heeft betuigd. Waren het echt koninklijke excuses? Twee kleine wijzigingen hadden zijn boodschap nog veel sterker gemaakt.

Het doet pijn.

De koning zei (lees hier de volledige tekst van de boodschap van de koning): “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.” Dit is een enigszins onduidelijke zin. Gaat het nu over de pijn van hem of over de pijn van ons? Excuses aanbieden of spijt betuigen werkt als je nauwkeurig beschrijft waar je spijt van hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik wil je mijn excuses aanbieden voor wat ik vanmorgen gedaan heb toen ik …”. Graag hadden wij de koning horen zeggen: “Het spijt ons dat wij in deze coronacrisis op reis zijn gegaan. Dat hadden wij niet moeten doen.”

Betrokken. Maar niet onfeilbaar.

Verder deden de laatste 6 woorden van de boodschap van de koning: “Wij zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.” veel afbreuk. De kracht van excuses aanbieden is het volledig erkennen van de pijn bij de ander, zonder mitsen of maren. Excuses worden ontkracht door een maar: “Ik had je vanmorgen niet moeten uitschelden, maar ik was ook zo moe van gisteren.” Zonder de laatste 6 woorden hadden de excuses van de koning meer met ons gedaan.

Vergeving

Het aanbieden én het aanvaarden van excuses zijn cruciale vaardigheden om deuken in relaties te herstellen. Het ME&WE relatieweekend gaat zelfs nog een stap verder. In het programma wordt aandacht besteed aan vergeving vragen en vergeving schenken. Als je vergeving kunt schenken én ontvangen voel je je samen de koning te rijk.

Jeannette & André

Dialoogvragen
  • Hoe voelt het als iemand oprecht excuses aanbiedt aan jou?
  • Hoe is het voor jou om excuses aan te bieden?