Foto Marijke en Jan

Marijke en Jan kennen elkaar een dikke 25 jaar en zijn 20 jaar getrouwd. Om ingeslepen patronen te doorbreken deden ze mee aan een ME&WE relatieweekend.

Marijke: “Op Valentijnsdag hoorde ik een presentatie over een ME&WE relatieweekend. Ik dacht meteen: dat wil ik! Niet dat we grote problemen hebben, maar we botsen af en toe behoorlijk. Daar kunnen we misschien op een andere manier mee leren omgaan.”

Zo verschillend
Het waren Jans rust en ontspannenheid waar Marijke voor viel. “Zeker toen we elkaar leerden kennen had ik dat heel erg nodig.” Jan waardeert vooral Marijkes spontaniteit en openheid, eigenschappen die hij zelf juist niet heeft “Ik ben geen prater. We zijn zó verschillend. Dat is soms lastig, maar vooral een voordeel. We vullen elkaar aan.”

“We hebben meer begrip voor elkaar”

Beter begrijpen
Marijke: “Het was heerlijk om een weekend lang met onze relatie bezig te zijn. De presentaties waren heel open en persoonlijk, dat gaf mij een veilig gevoel. We schreven elkaar liefdesbrieven om op een andere manier te leren communiceren. Als we nu weer een discussie hebben vraag ik Jan naar het waarom achter zijn woorden, zodat ik hem beter leer begrijpen. Dat lukt lang niet altijd, maar het gaat steeds beter.”

Vrouwen praten graag
“We hebben meer begrip voor elkaar,” bevestigt Jan. “Communicatie is zó belangrijk in een relatie. Vrouwen praten nu eenmaal graag, mannen proberen dingen op te lossen. In dit relatieweekend leer je op een andere manier naar elkaar kijken. Dat lukt je niet uit jezelf. De enige voorwaarde is dat je allebei bereid bent om je eigen opvattingen los te laten en aan je relatie te werken.”