Inside out

Vraag je je ook vaak af wat er nou in dat koppie van de mens omgaat, bij jezelf, je partner of je kind? We zullen het nooit helemaal weten, laat staan begrijpen. De makers van de animatiefilm Binnenstebuiten doen een zeer aanstekelijke poging om de mentale processen in ons brein in allerlei kleurrijke beelden zichtbaar te maken. Vorig jaar keken Inge en ik met twee van onze kinderen deze film. We hebben enorm gelachen èn een traantje weggepinkt.

Gevoelens spelen de hoofdrol

In de film spelen gevoelens letterlijk de hoofdrollen en daarmee is deze film eigenlijk verplichte kost voor iedereen die Marriage Encounter volgt en gevoelens wil ontdekken en delen. Wij vonden de film heel grappig, maar ook heel leerzaam en verrassend. De film zit verbluffend vernuftig in elkaar; wetenschappers uit de psychologie hebben dan ook aan de film meegewerkt. Zoals Paul Ekman, die onderzoek deed naar de gezichtsuitdrukkingen van emoties.

Binnenstebuiten gaat over het elfjarige meisje Riley dat plots moet verhuizen. Opeens moet ze met alles opnieuw beginnen; wennen aan een nieuw huis, naar een nieuwe school, nieuwe vrienden maken. Dit verhaal wordt verteld vanuit haar gevoelens, gespeeld door de karakters Plezier (Joy), Verdriet (Sadness), Woede (Anger), Angst (Fear) en Afkeer (Disgust). Ook (de ontwikkeling van) herinneringen hebben een belangrijke betekenis in de film.

Oscar voor Beste Animatiefilm

In 2016 kreeg de film een Oscar voor Beste Animatiefilm. Plezier heeft een belangrijke rol in de film, maar als er een Oscar zou bestaan voor beste vrouwelijke bijrol in een animatiefilm, dan zou deze wat ons betreft naar Verdriet mogen gaan. Een gevoel dat je vaak liever niet laat zien, zelfs liever ‘parkeert’, maar dat juist soms zeer helpend kan zijn. Binnenstebuiten hielp ons om ons omgaan met ons gevoel beter te omschrijven. We haalden verschillende momenten uit de film naar voren, die we ook in onze eigen levens herkenden: het blijmoedige enthousiasme van Plezier, de kracht van Woede, maar ook van Verdriet, het risico van apathie en de melancholie over onze jeugdherinneringen. We raken niet uitgekeken op deze film en niet op elkaar!

Siem Nugteren

Dialoogvragen
  • Welke emotie uit de film raakte me het meest? Wat zegt dat over mij?
  • Wat is mijn mooiste jeugdherinnering? Hoe voelde ik mij toen en hoe voel ik mij daar nu bij?