In een serie artikelen beschrijven we de presentaties van het weekend. De 4e presentatie: een relatie in de huidige samenleving. Over romance, teleurstelling en hoe we kunnen kiezen voor liefde.

De vorige keer hadden we het over de romance. Hoe verliefd waren we niet, die vlinders spreiden hun vleugels. Wat een schoonheid. Maar dan… Het met elkaar samen leven zette ons weer in de harde realiteit. In het weekend wordt dit als een verhaal verteld en eindigen we met de teleurstelling, ontgoocheling, zoals de Belgen het zeggen. Vrees niet hoor, want we blijven er niet in hangen en hebben een keuze voor liefhebben. Daarover vertellen we de volgende keer.

Gerry

Wat was ik verliefd op die dromerige jongen die mij woordeloos meenam in zijn verliefdheid. Ik voelde me veilig en geborgen. Toen we samen woonden, bleken woorden voor mij op den duur toch onmisbaar. Bij Hans waren woorden vaak zoek. Vooral ’s avonds als we gezellig samen in bed lagen, verlangde ik ernaar om van Hans te horen en niet alleen te voelen. Maar tijdens mijn praten en vragen viel hij vaak in slaap. Dat werd ons patroon, ik praatte en zocht op die manier verbinding. Het was niet Hans zijn taal en als ik stopte, werd het stil. Verbinding verbroken.

Ik weet het nog als de dag van gisteren hoe boos ik op een keer werd. Ik schreeuwde: zeg dan wat, met wie ben ik eigenlijk getrouwd? Ik stapte uit bed, stampte de trap op naar de zolder en lag huilend onder de dekens. Verlaten en alleen. Onze verschillen leken te groot.

Na een slapeloze nacht kwam Hans voorzichtig ontbijt brengen. Ik kon het niet opbrengen om dank je wel te zeggen. Nou ja zeggen, Hans zei ook niks. We praatten er later niet meer over. Het leven ging door.

Ik was verliefd geworden op die jongen die mij alles leek te zeggen met zijn lichaam en met die taal was ik onbekend. De handleiding ontbrak en het geduld voor dit programma had ik niet. Ik verlangde naar verbinding en veiligheid, maar, door mijn woorden en ongeduld, was ik niet veilig voor Hans en ook niet voor mezelf. Ik viel in een groot gat en voelde me wanhopig en alleen.

Hans

Nou wat een heftig verhaal van Gerry. Het viel allemaal wel mee hoor. Nou ja, Gerry houdt van woorden. Dat was al in onze verkeringstijd. Ik vond haar interessant, verstandig. Nadat we getrouwd waren werkte ik en was druk met een studie die veel energie kostte. Is het dan zo gek dat ik in slaap val? Belevingen vertellen aan Gerry was niet mijn ding. Aanraken, omhelzen daar was ik wel goed in en dat deed ik ook, behalve als Ger me kritiek gaf of teleurgesteld in me was.

’s Avonds in bed luisterde ik naar haar of eigenlijk ik hoorde haar aan en als ze de repeatknop aan had vielen mijn ogen dicht. Moest dat nu allemaal gezegd worden? Verstandige dingen, dat wel, maar voor mij ontspon het leven zich als vanzelf. Wanneer ik thuiskwam uit mijn werk vroeg Gerry hoe het was. ‘Goed, hoor’. Ze wilde meer horen, maar meer tekst had ik niet. Ik kon wel zorgzaam doen, maar van haar moest ik praten, filosoferen het liefst en ik trok me terug. Was dit nu het leven? Was dit nu de vrouw tegen wie ik gezegd had ‘ik beloof je trouw te zijn tot de dood ons scheidt? Ik baalde van die schijnbaar eeuwige behoefte om verstandig te discussiëren. Ik had niet door dat Gerry, door de woorden heen, contact met me wilde maken, dat het haar behoefte aan verbinding was, aan ‘samen’.

Teleurstelling in een relatie is niet te voorkomen, het gebeurt ons. Qua patroon zien we dat hetgeen we bij de start van de relatie aantrekkelijk vonden juist de teleurstelling al in zich heeft. We worden aangetrokken doordat de ander, anders is. Het zorgt ervoor dat één en één drie kan worden en maakt je relatie completer. Dat kunnen we elkaar geven, maar naast de gave is het ook een opgave, een uitdaging.

Hoe kunnen we hiermee constructief dealen? Lees het in de volgende nieuwsbrief.

Gerry en Hans Stevels

We gaan op zoek welke liefdestaal we spreken met elkaar en of we elkaars taal wel kunnen en willen verstaan.

Gary Chapman heeft het over de 5 liefdestalen die mensen communiceren..

  • Cadeautjes
  • Complimenten
  • Tijd en aandacht
  • Hulpvaardig
  • Lichamelijke aanraking.

We kennen er vast meer, zoals woorden en positief denken en doen of hulp vragen.

Vragen:

  • Welke liefdestaal trok mij aan toen ik mijn partner leerde kennen
  • Wat betekent de “liefdestaal” van mijn partner voor mij in ons dagelijks leven. ( toen we pas samenwoonden en nu)
  • Wat is mijn liefdestaal en hoe ontvangt mijn partner dat?
  • Wat is vaak de aanleiding voor kortsluiting tussen ons en waaraan merk ik dat? Het wordt het meest duidelijk in concrete voorbeelden. En natuurlijk HVIM (Hoe voel ik mij?)

In het weekend krijgen we een lijstje met symptomen van verwijdering. Wat het gevolg kan zijn van het misverstaan van elkaar.

Voor nu wat triest, maar we hebben de gebruiksaanwijzing van de wasmachine alsnog, zodat we de volgende keer meer kunnen vertellen over de handleiding.