Handen wassen
Zorgen
Misschien ben je zelf ziek of maak je je zorgen over de gezondheid van je ouders. Merk je de financiële gevolgen van de maatregelen? Of word je angstig en somber van de crisissfeer die er nu heerst?
Neem je gevoelens serieus, maar laat de zorgen niet jouw gedrag overheersen. Sta jezelf toe om elke dag enige tijd bij de zorgen stil te staan. Schrijf bijvoorbeeld een brief over de vraag: waar maak ik me op dit moment zorgen over? Schrijven helpt je om de chaos in je gedachten te ordenen. Deel je zorgen met je partner en ervaar dat jij er niet alleen voor staat. Laat het daarna los, zoek afleiding (met een fijne podcast, een ontspannen boek of kijk samen een film).
Thuiswerken
Misschien hoop je dat thuiswerken een betere balans geeft tussen werk en privé? Voor veel mensen blijkt thuiswerken juist meer stress te geven. Bij irritatie of ongemak kun je elkaar niet makkelijk ontlopen. Creëer daarom een echte werkplek, doe alsof je naar kantoor gaat. Hou regelmatig een pauze met een beweegmoment, zoals een lunchwandeling. Sluit het werk op tijd af en kom thuis bij elkaar met een drankje en aandacht.
Sociale afzondering
Verveling kan ook wrijving en botsingen veroorzaken. Als je merkt dat je teveel op elkaars lip zit, neem dan even afstand. Ga iets voor jezelf doen of even buiten wandelen. Natuurlijk kun je de vrije tijd vullen met Netflixen. Maar misschien is dit wel een mooie kans om met elkaar iets anders dan anders te doen. Muziek maken, elkaar een verhaal voorlezen, een vogelkastje knutselen. Bedenk wat jullie voor anderen kunnen betekenen, bel mensen op, stuur een kaartje, of bied aan om boodschappen te halen.
En neem regelmatig tijd voor het schrijven over je gevoelens, praat erover met elkaar. Dialoogvragen vind je hier.