Bord voor je kop

Hoewel er veel aandacht was voor het boek “Houd me vast” lijkt investeren in je relatie nog steeds een taboe te zijn. Verschillende vrienden en bekenden overvielen mij met de totaal onverwachte mededeling dat ze uit elkaar gingen. Soms probeerden ze nog relatietherapie. Hooguit een paar sessies. Eigenlijk was het te-laat-die-therapie. Een excuus: “We hebben wel therapie geprobeerd maar het was gewoon op”. Hoe groot kan het bord voor je kop zijn? Je gaat toch ook niet pas olie verversen zodra je met je auto langs de kant van de weg staat?

Met een druk gezin komt je relatie soms onder druk te staan. Therapie is voor veel stellen een brug te ver. Een relatiecursus kan uitkomst bieden. „Opvoeden is al een kunst. En er ook nog zijn voor elkaar, hoe doe je dat?”

Cursus voor milde relatieproblemen

Is er bij jullie wat aan de hand?

Als je iets aan je relatie gaat doen dan moet er wel iets aan de hand zijn. Dergelijke reacties kreeg ik ook toen ik jaren geleden vertelde dat wij een relatieweekend bij Marriage Encounter gingen doen.

De laatste jaren lijkt het taboe om aan je relatie te werken wat minder te worden. Jongere stellen lijken er meer van doordrongen dat een relatie niet vanzelf gaat en dat het de moeite waard is om er tijd en energie in te steken. Er is veel aandacht geweest voor Emotionally Focused Therapy (EFT) gebaseerd op het boek “Houd me vast” van Sue Johnson. Al jaren wordt de Marriage Course gegeven op meerdere plekken in Nederland. NRC publiceerde een artikel over de Marriage Course en een “Houd me vast” relatiecursus: “Een cursus voor milde relatieproblemen“.

Geen therapie en toch samen aan de slag

Sinds 1976 verzorgt Marriage Encounter in Nederland weekenden voor stellen die hun relatie willen opfrissen. De principes onder dit weekend vertonen veel overeenkomsten met EFT. De ME&WEekenden zijn geen therapieweekenden, het zijn oefenweekenden. We oefenen met luisteren, vragen stellen en vooral met elkaar écht leren begrijpen. Het zijn geen groepssessies, na inspirerende presentaties ga je veilig als stel aan de slag. Veel stellen hebben door zo’n weekend zichzelf en elkaar beter leren kennen en daarmee hun relatie opgefrist en relatieproblemen voorkomen.

Investeren in je relatie. Nog steeds een taboe? Laten we dat taboe maar aan de kant zetten. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen.

André

Dialoogvragen
  • Wat zou jij kunnen doen om je relatie te verbeteren?
  • Stel dat jouw partner iets zou willen doen om jullie relatie te verbeteren. Wat hoop je dat je partner gaat doen of laten?
  • Wat houdt je tegen om samen een relatieweekend te doen?