The violin teacher

Deze Braziliaanse film gaat over Laerte, een getalenteerde muzikant. Zijn ouders en hij hebben zijn hele leven toegewerkt naar de auditie voor een plek in een beroemd symfonieorkest van Sãn Paolo. Door zijn zenuwen verknalt hij deze kans. Zijn droom valt in duigen.

Om toch zijn huur te kunnen betalen ziet hij zich gedwongen een baan aan te nemen als muziekleraar in Heliopolis, de grootste sloppenwijk van São Paolo. Dat valt niet mee. Het gebrek aan discipline en aandacht en andere beslommeringen van de leerlingen – waaronder de onvermijdelijke vermenging met criminaliteit – bezorgen hem hoofdbrekens. Met vallen en opstaan leren de kinderen en hij elkaar te waarderen. Beide partijen leren van de ervaringen van de ander. De jongelui leren niet alleen een instrument te bespelen, maar ook dat het leven mooie kanten heeft. Dat je met inzet iets kunt bereiken. De vioolleraar leert vooroordelen opzij te zetten en ziet ook dat je idealen kunt bijstellen en daar veel voldoening uit kunt halen.

Waargebeurd

Het waargebeurde verhaal achter deze film is het volgende: Silvio Baccarelli richtte in 1996 een muziekcentrum op in dit Heliopolis, de een na grootste sloppenwijk van heel Zuid Amerika. Het hieruit ontstane Heliopolis Symfonieorkest maakte een enorm verschil in de levens van de kinderen die deelnamen. Het orkest toerde al door Europa en trekt naast leerlingen ook nieuwe dirigenten en componisten aan. Het kleine klasje uit de film is gegroeid tot een instituut waar jaarlijks drieduizend kinderen aan deelnemen.

The Violin Teacher zorgt voor verdiende aandacht voor dit project. Het leven in een favela (sloppenwijk) wordt in rauwe, authentiek ogende beelden getoond. We horen rapmuziek uit de favela en prachtige vioolmuziek. Bovenal leren we vooroordelen los te laten, niet te gauw te oordelen over anderen waarvan we de achtergrond niet kennen. Het is een film die je verbijstert, vertedert en niet meer loslaat.

De film duurt 102 minuten
Regie: Sérgio Machado
Acteurs: Lazaro Ramos, Kaique de Jesus, Elzio Vieria en vele anderen

Gonny

Dialoogvragen
  • Wat voel ik als ik zie dat anderen in zo’n moeilijke omgeving moeten leven?
  • Wat kan ik met dit gevoel in mijn leven en onze relatie doen?