“Wat doen wij veel leuke dingen samen, zegt Olaf. We zitten in de auto op weg naar het strand. Hij heeft gelijk, we ondernemen vaak iets met z’n tweeën. En daar geniet ik enorm van. Dankzij het weekend voelen we ons meer verbonden.” vertelt Riet.

Ik vind het fijn om tijd voor ons tweeën te hebben. Dingen samen doen is de quality time in ons drukke leven. Zo bouwen we gezamenlijke herinneringen op. Vroeger was dat anders, leefden we meer los van elkaar. Dankzij het weekend voelen we ons meer verbonden. We praten ook anders met elkaar: tijdens het weekend hebben we geleerd om echt te communiceren over wat er in ons leeft. En we passen dat nog steeds toe!

Het idee om naar een relatieweekend te gaan kwam van mij. Ik ben blij dat Olaf met mij wilde gaan. Wist je dat het in de meeste gevallen de vrouw is die het initiatief neemt om een weekend te volgen? Meestal gaat de man dan wel mee, al is het niet altijd van harte. Ook de man ziet wel dat de relatie verbeterd kan worden. En dat een weekend een goede investering is.

Soms wil de vrouw wel, maar wijst de man het voorstel af (of omgekeerd, dat komt ook voor, hoor!). Ziet hij niet dat er wat te verbeteren valt? Is hij zo star? Nee, meestal is het geen kwestie van niet willen. Hij ziet er tegen op en daarom wijst hij het af.

Wat kun je doen als jij graag een relatieweekend wil, maar je partner wijst jouw idee af?

  1. Luister naar je partner, waar heeft je partner behoefte aan, wat is het probleem?
  2. Reageer niet boos, maak er in elk geval geen ruzie over.
  3. Breng je voorstel op een rustig moment ter sprake, vooral niet tijdens een conflict.
  4. Vertel waar jijzelf tegen op ziet (bijv. dat je bang bent dat je relatie stuk gaat, dat jij het weekend ook spannend vindt, dat je bang bent voor ruzies tijdens het weekend, dat je er tegen opziet dat je in het weekend misschien te geëmotioneerd wordt).
  5. Tenslotte vertel je waarom je naar het weekend wilt, ook al zie je er tegen op. Je wilt jullie relatie een nieuwe start geven omdat je partner voor jou belangrijk is. En je doet het voor je partner.

Het weekend waar Olaf en ik aan deelnamen om onze relatie op te frissen, heeft ons veel meer opgeleverd dan ik tevoren dacht. We wisten niet wat ons in zo’n weekend te wachten stond, maar probeerden het gewoon.  We leerden beter te luisteren en te vertellen wat er in ons omging. En ook Olaf vond het leuk. We kregen mooie gesprekken, betere seks en meer verbondenheid. We herkennen sleur op tijd en kunnen het voorkomen. Na meer dan tien jaar hebben we er nog steeds plezier van.