Niveaus van communicatie
Toen onze kinderen klein waren was het regelmatig een drukte van belang aan tafel. Iedereen had wel iets te vertellen. We vielen elkaar in de rede en praatten door elkaar. Om toch gehoord te worden kon je proberen wat harder te gaan praten. Deze kakafonie ging door tot het moment dat Jeannette het te gortig werd. Dan pakte ze een beker, zette die voor iemand neer en zei: “Dit is de spreekbeker. En jij bent nu aan de beurt om iets te zeggen. De anderen houden nu even hun mond en luisteren naar jou.” Het idee was goed, maar we vergaten één belangrijk ding.
Conversatie, discussie en dialoog
In een conversatie wissel je feitjes of nieuwtjes uit, zoals “Zaterdag was ik bij een geweldig gaaf concert.” Of “Heb je al gehoord dat de buurvrouw zwanger is?”. Een conversatie kan gezellig zijn, interessant maar ook saai. Vaak blijft het bij praten over dingen aan de buitenkant. Een conversatie is oppervlakkig.
Bij een discussie wordt het al wat spannender. Er gaan argumenten heen en weer. Meningen worden uitgewisseld. Je probeert de ander te overtuigen van jouw gelijk. De kans is groot dat je selectief luistert en dat de emoties oplopen. “Ja, maar …!” is een veel voorkomend begin van een zin. Na afloop heeft vaak tenminste één van de gesprekspartners een ontevreden gevoel.
De moeilijkste gespreksvorm is de dialoog. Een dialoog gaat dieper dan een conversatie of discussie. Je praat niet alleen over feiten en meningen maar ook over de beleving en het gevoel van je gesprekspartner. In een dialoog luister je met oprechte aandacht naar elkaar. Vanuit een open en onderzoekende houding probeer je door het stellen van goede open vragen te ontdekken wat er leeft in de ander. Het is niet altijd makkelijk om een goede vraag te vinden, maar dat is iets wat je wél kunt leren. Een mooie vraag waarmee je je partner uitnodigt om meer over haar / zijn gevoel te vertellen is: “Je vertelde dat je boos was. Kun je daar iets meer over vertellen?”.
“Indian talking stick”
Al jaren ben ik, André, een grote fan van Stephen Covey, de schrijver van het boek over “7 gewoonten van zeer effectieve mensen”. Eén van deze 7 gewoonten is: probeer eerst te begrijpen voor je begrepen wil worden. In een kort fragment op youtube vertelt Stephen over de “Indian talking stick”. Wie de stok heeft mag praten, de anderen luisteren en ze mogen vragen stellen. Vragen om beter te gaan begrijpen wat er in haar of hem leeft. Pas als degene met de stok zich volledig begrepen voelt door de anderen geeft deze de stok door aan iemand anders.
Dat is waar het mis ging bij ons aan tafel. Als er even een stilte viel was er altijd wel iemand die riep: “Mag ík nu de spreekbeker?”. We vergaten dat degene met de spreekbeker mocht aangeven of er voldoende geluisterd was.
Ontdek je lief
Kun je je een moment herinneren waarop iemand echt met alle aandacht naar jou luisterde? Hoe voelde dat?
Als jullie straks in de Marriage Week aan het wandelen zijn bespreek dan eens deze vragen:
- Op welk niveau communiceren wij meestal?
- Hoe voelen we ons daarbij?
- Hoe sta ik tegenover het idee dat wij onze communicatie kunnen verbeteren en verdiepen?
Dankzij Marriage Encounter hebben wij de kracht van de dialoog ervaren en elkaar op een steeds dieper niveau ontdekt. Wil je ook jouw lief opnieuw ontdekken? Ervaren wat een goede dialoog jullie oplevert? Leren om goede open vragen te stellen? Begrijpen wat het verschil is tussen je partner afwijzen, aanhoren en echt aanvaarden? Kom dan samen naar een ME & WE relatieweekend. Een goed verzorgd weekend waarin enkele ervaren stellen hun persoonlijke verhalen met jullie delen. Verhalen waarin je veel zult herkennen.
Jeannette Kottier & André Lensink
Voorzitters Marriage Encounter
Deze blog verscheen voor de Marriage Week 2023 ook op LoveUp.nl
Foto door Helen Lopes via Pexels
Dialoogvragen
- Op welk niveau communiceren wij meestal?
- Hoe voelen we ons daarbij?
- Hoe sta ik tegenover het idee dat wij onze communicatie kunnen verbeteren en verdiepen?